Winnaars Stigas Gezond en Vitaal werken Prijs aan het woord

Verheij Integrale groenzorg

Verheij Integrale Groenzorg is een familiebedrijf dat vanuit Sliedrecht door heel Nederland groen creëert en onderhoudt voor overheid, zorg, onderwijs, (nuts)bedrijven en vastgoed. 

Aandacht voor elkaar en zelf opleiden zorgt voor succes! 
 

Op 14 maart reikte Stigas - voor de 10e keer! - de Stigas Gezond en Vitaal Werken Prijs uit. Uit vijf genomineerden werd Verheij Integrale groenzorg de gelukkige winnaar. De publieksprijs ging dit jaar naar Kwekerij Roobeek. Wat maakt deze bedrijven zo speciaal? Wat kunnen andere ondernemers van hen leren? 

Nico Wolsheimer, KAM-coördinator bij Verheij Integrale groenzorg over KAM-talks en de eigen Verheij Vakschool:

“Persoonlijke aandacht zorgt dat het werkt.”

“Met een open blik het gesprek aangaan, dat is denk ik onze kracht: waar loop je tegenaan, welke kansen zie je om te verbeteren? We zijn een familiebedrijf; veel medewerkers werken hier al meer dan 10 jaar en sommigen al sinds de start van het bedrijf, zo’n 39 jaar geleden. Je kent elkaar en hebt een vertrouwensband; die persoonlijke aandacht zorgt dat het werkt.” 

Koffie
“We hebben een mooi format om verbeteringen op het gebied van gezond en veilig werken door te voeren. Geen arbocommissie, zoals bij veel bedrijven. Wij doen het anders: met KAM-talks op de projectlocaties (KAM staat voor kwaliteit, arbeid en milieu, red). Ik ga met een kan koffie naar de projectlocaties om met collega’s in gesprek te gaan over drie vooraf bepaalde onderwerpen. Elk kwartaal bezoek ik tien ploegen en elk kwartaal kiezen we weer drie andere onderwerpen. Zo heb ik aan het eind van het jaar iedereen gesproken, ook de mensen die anders niet in bijvoorbeeld een arbocommissie zitten of minder snel iets zeggen in een grotere groep. Op dit moment hebben we het over de actualisering van onze eigen veiligheidsgids, welke onderwerpen de medewerkers graag een toolbox zouden willen hebben en hand-arm trillingen.” 

Korte lijnen
“We hebben een eigen Verheij Vakschool, een BBL-opleiding die we samen met onderwijsgroep Lentiz hebben opgezet. De opleiding is speciaal voor leerlingen die in dienst zijn van Verheij. Ze hebben een baangarantie en werken en leren in de praktijk. De kracht van deze opleiding zit hem in de korte lijnen tussen Lentiz, de leermeesters, de ouders en de leerlingen. De speciaal hiervoor aangestelde coördinator is in feite een jobcoach, die echt tijd heeft voor de leerlingen en hun persoonlijke omstandigheden.” 

Eigen avondschool
“Vanaf september vorig jaar hebben we in samenwerking met Terra Trainingen ook een avondschool voor zij-instromers. Deze medewerkers van Verheij hebben een bewuste overstap gemaakt naar het groen. Ze zijn enthousiast en willen graag meer leren om ook verder te kunnen ontwikkelen. Iedere maandag begint de les om 16.00 uur. Om 18.00 uur hebben ze pauze en wordt er gezamenlijk met elkaar gegeten. Ook hierdoor ontstaat er een samenhorigheidsgevoel.” 

-> Hieronder: Frank Deriet, Kwekerij Roobeek over Roobeek Academy: 
“Onze aanpak kost tijd, maar levert ontzettend veel op” 

Kwekerij Roobeek is een sociaal werkvoorzieningsbedrijf, gespecialiseerd in het kweken van coniferen. Een groot deel van de werknemers van Roobeek heeft een verstandelijke of lichamelijke beperking heeft, of op een andere manier een afstand tot de arbeidsmarkt.

Frank Deriet:
“Mensen dragen ons een wam hart toe. Dat merkten we weer eens toen we zoveel stemmen kregen voor de publieksprijs. Ik denk dat het komt door de bijzondere mix van sociaal en commercieel in ons bedrijf. Commerciële druk is er altijd. Tegelijkertijd heb je geduld nodig om het maximale uit je mensen te halen. Dat geduld hebben wij. En dat betaalt zich dubbel en dwars uit!” 

Betrokkenheid
“We zijn onder andere genomineerd vanwege onze academy. Aanvankelijk is die opgezet voor onze Poolse en Roemeense medewerkers. Die gingen in eerste instantie vanaf dag één aan het werk, maar dat bleek geen goed idee. We besloten toen een film te maken, waarin we in hun eigen taal in beeld brachten wat wij doen en wat hun rol is in dat proces. Onze coniferen komen overal in de wereld terecht. Eén plant minder in een pakket kan in München, Parijs of Londen een hoop gedoe opleveren. Als je medewerkers dat eenmaal weten, vergroot dat de betrokkenheid enorm. Daar kwamen we met deze film, waarin we ook aandacht besteedden aan huisregels en veiligheidsmaatregelen, achter. ”

Ontspannen
“Gaandeweg hebben we deze voorlichting uitgebouwd tot de Roobeek Academy zoals hij nu is. Iedereen die bij ons komt werken, gaat ernaartoe. Je oefent er verschillende werkzaamheden en komt er al doende achter waar je het meest geschikt voor bent. Wat kan je aan qua motoriek, zittend of staand? Stap twee is dat we gaan kijken we waar in het bedrijf je dan het beste past. We passen het werk dus niet aan de medewerkers aan! Deze aanpak kost tijd, maar levert ontzettend veel op: mensen ontwikkelen zelfvertrouwen; na een paar dagen zie je ze echt ontspannen. Bovendien: na de academy maak je in de praktijk veel minder fouten.”  

Lees hier het volledige juryrapport >>